понедељак, 22. април 2019.

Весић: Београд памти све жртве Холокауста

Заменик градоначелника Београда Горан Весић положио је данас венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату поводом обележавања националног Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и фашизма. 

Венац је положио и потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Јеврејске заједнице, као и припадници дипломатског кора. 

Весић је истакао да се на данашњи дан Србија и Београд сећају заточеника из логора Јасеновац који су покушали да побегну из последњег логора смрти на територији Европе. 

– Нажалост, већина тих људи је изгубила живот у том покушају. Јасеновац је вероватно једини логор који никада није ослобођен. У знак сећања на Јасеновац и покушај пробоја обележавамо данашњи дан као Дан сећања на жртве Холокауста. Град Београд обележава10. маја и Дан сећања на жртве Холокауста у Београду. Десетог маја 1942. године нацистички управљачи Београда прогласили су престоницу Србије градом без Јевреја. Срећом, нису били у праву јер су неки успели да побегну, да се сакрију или су се придружили партизанима – рекао је Весић. 

Према његовим речима, Србија и Београд имају посебан разлог да обележавају овај дан, јер је и наш народ био систематски уништаван у Другом светском рату, како од усташа тако и од нациста. 

– Сећањем на жртве Холокауста одајемо почаст свим нашим грађанима који су страдали од фашиста, без обзира на националност, али и подсећамо се да није допуштена било каква ревизија историје. Као народ, спремни смо да опростимо, али не и да заборавимо. На састанку председника Србије Александра Вучића са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, одржаном пре неколико недеља, којем су присуствовали представници једног од најпознатијих архитектонских бироа САД, постигнут је договор да се у Доњој Градини почне са изградњом Музеја страдања у Јасеновцу – додао је Весић.

Заменик градоначелника је нагласио да тај пројекат неће бити уперен против било кога, већ ће представљати јасно подсећање да се такве ствари више никада не би смеле догодити. 

– Не би требало заборавити да је у Јасеновцу био једини логор за децу на територији Европе. Већи део музеја који ће се градити биће посвећен образовању, како би будући нараштаји могли да сазнају све о страхотама Холокауста. Налазимо се у завршној фази израде закона о Старом сајмишту и надам се да ће ускоро бити у скупштинској процедури. Тим законом решићемо имовинске проблеме и кренути са изградњом меморијалног центра, чија ће функција такође бити образовна, о чему сам разговарао са представницима Јада Вашема, који ће заједно са Градом Београдом организовати образовне радионице. Изградњом Музеја сећања на жртве Јасеновца и Меморијалног центра Старо сајмиште биће урађене веома важне ствари за грађане Београда и Србије. Тиме ћемо показати да смо друштво које не прави никакве компромисе везане за фашизам или за било какве покушаје ревизије историје – закључио је Весић.